Galerie

Charlotte Dumas - Anima

02.02.13 - 16.03.13

Charlotte Dumas

‘Anima’

Nieuwe video en foto’s

02.02 – 16.03.2013

 

 

Galerie Paul Andriesse toont van 2 februari tot en met 16 maart 2013 de tentoonstelling  Anima van Charlotte Dumas. In deze tentoonstelling zijn er in de voorruimte foto’s en polaroids te zien en in de achter ruimte presenteren wij de eerste film van Charlotte Dumas.

Voor deze serie zijn de paarden gefotografeerd en gefilmd op het Arlington National Cemetry, een militaire begraafplaats nabij Washington  DC. Deze groep van ongeveer 25 paarden leiden elke dag acht processies op deze begraafplaats en brengen de gesneuvelde militairen naar hun laatste rustplaats.

De paarden zijn gefotografeerd en gefilmd vlak voor, tijdens en na het rusten. Paarden slapen vaak staand en soms liggend en wanneer zij dit doen blijven zij continue waken. De titel van deze serie, Anima, komt van het Griekse woord psyche en is volgens Jung een van de archetypen uit het collectief onbewuste. De psyche en het collectief onbewuste verwijzen naar de staat waarin de paarden zich bevinden.

Op de foto’s en in de film leggen de paarden zich zelf te rusten en worden zij ineens kwetsbaar. De intieme band die Charlotte Dumas heeft opgebouwd met deze paarden is terug te zien in de film en in de serie foto’s.

 

De tentoonstelling Charlotte Dumas: Anima was van 14 juli tot en met 28 oktober te zien in de Corcoran Gallery of Art in Washington.  Van 13 november tot en met 20 januari was de tentoonst elling Anima te zien in het Institut Néerlandais in Parijs en hier werd de film ook voor het eerst vertoond. Onlangs kwamen de boeken Anima en Companion uit.