Galerie

Marien Schouten

23.03.13 - 05.05.13

23.03 – 05.05.2013

Marien Schouten | Gewonde Leeuw / Wounded Lion

Nieuw en vroeg werk

 

Opening zaterdag 23 maart 17 – 19 uur.

 

Wij zijn verheugd en trots om van 23 maart tot en met 5 mei de tentoonstelling Gewonde Leeuw/ Wounded Lion van Marien Schouten te presenteren. Het is de derde tentoonstelling van Marien Schouten bij Galerie Paul Andriesse.

 

Voor deze tentoonstelling transformeerde Marien Schouten (Andel, 1956) de galerieruimte tot een platform voor nieuw en vroeg werk. Hij toont naast keramieken sculpturen, schilderijen en tekeningen een aantal ruimtelijke installaties die ingrijpen in de architectonische ruimte en duidelijk een relatie aangaan met elkaar. Daarnaast manipuleren de installaties het blikveld en de natuurlijke looproute van de bezoeker. Zo stuit de bezoeker bij binnenkomst op een stalen hek (in kleinere vorm te zien geweest bij Konrad Fischer Galerie in 1989) dat de directe fysieke benadering van een groot keramieken beeld erachter onmogelijk maakt. Het rasterwerk van het hekwerk is beeldbepalend bij het kijken naar de kopachtige sculptuur. Via een omweg is het mogelijk bij het beeld en een grote keramische tegel te komen.

 

De vrije looproute in de galerie wordt daarnaast op dwingende maar subtiele wijze beïnvloed door een twintig meter lange sokkel die de voor- en achterruimte met elkaar verbindt. Op deze sokkel staan zowel oudere als nieuwe sculpturen in keramiek. De vormen en glazuurlagen van deze afzonderlijke beelden zijn opvallend divers. Uiteenlopende, haast alchemistische procedés in het glazuren en stoken zorgen hiervoor. In dit maakproces wisselen sturing en toeval elkaar steeds nadrukkelijk af. Sommige getoonde werken zijn voorstudies voor werken die uiteindelijk in groter formaat zijn gerealiseerd, zoals twee studies voor de Groene Kamer / Slang (2001-2002) die zich in Museum De Pont bevindt.

 

In de achterruimte vormt de grote rode glaswand een derde architectonische component die intervenieert. De wand belemmert  het directe zicht op het schilderij Gewonde Leeuw / Wounded Lion (1989) erachter waarnaar deze tentoonstelling  is vernoemd. De rode kleur en verhulde blik verbinden een melancholische betekenis aan het werk.

 

Recentelijk realiseerde Marien Schouten in het Europees Keramisch Werkcentrum twee grote sculpturen in opdracht van het Paleis van Justitie in Amsterdam. In de vorige tentoonstelling in de galerie in 2011 waren zes grote witte sculpturen te zien die voorstudies waren voor deze witte kopachtige beelden. Op de lange sokkel in deze tentoonstelling staat eveneens een voorstudie in klein formaat voor dit werk. In september 2013 zal het Paleis van Justitie officieel geopend worden door dan Koning Willem Alexander en is het mogelijk de sculpturen te bezichtigen.